Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και η Οργανωτική Επιτροπή του ΙΓ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου ευχαριστούν την επιστημονική κοινότητα των Κρητολογικών Σπουδών για την ανταπόκρισή της στην πρόσκληση συμμετοχής στο Συνέδριο που ξεπέρασε κάθε προσδοκία με την υποβολή άνω των 380 προτεινόμενων ανακοινώσεων. Λόγω του μεγάλου αριθμού των προτάσεων, η αποδοχή ή μη αποδοχή τους θα γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερομένους ως την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022. Το σημαντικό έργο της ανώνυμης κρίσης των υποβληθεισών ανακοινώσεων έχουν αναλάβει τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τα οποία η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά για την συμβολή τους στην διοργάνωση.
Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και η Οργανωτική Επιτροπή του ΙΓ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου υπενθυμίζουν στους ενδιαφερόμενους να μετάσχουν στο Συνέδριο ότι μπορούν να υποβάλουν περίληψη της προτεινόμενης συνεισφοράς τους (με ανακοίνωση ή εργαστήριο) έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη Δεύτερη Εγκύκλιο του Συνεδρίου που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του, www.13-ICCS.gr. Το ΙΓ΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, μετά την αναβολή του για ένα έτος λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Αγίου Νικολάου από την Τετάρτη 5 ως την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022. Το Συνέδριο θα είναι «υβριδικό»: Η συμμετοχή θα είναι δυνατή είτε με φυσική παρουσία στους συνεδριακούς χώρους, είτε εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου. Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου με τη σύμπραξη του Δήμου Αγίου Νικολάου φιλοδοξούν να συνεχίσουν τη γόνιμη παράδοση των Κρητολογικών Συνεδρίων, ξεπερνώντας τα εμπόδια που δημιουργεί η παγκόσμια αβεβαιότητα για τη δημόσια υγεία, διασφαλίζοντας την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων στους χώρους του Συνεδρίου, αλλά δίνοντας και τη δυνατότητα σε Συνέδρους να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως, διαδικτυακά, σ’ αυτό. Οι Οργανωτές ενθαρρύνουν, πάντως, τους Συνέδρους να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία ώστε το Συνέδριο να αποτελέσει τόπο πραγματικής συνάντησης της μεγάλης επιστημονικής του κοινότητας.
Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και η Οργανωτική Επιτροπή του 13ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, ενημερώνουν την επιστημονική κοινότητα και το ενδιαφερόμενο κοινό ότι το Συνέδριο, μετά την αναβολή του για ένα έτος λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Αγίου Νικολάου με τη σύμπραξη του Δήμου της πόλης, από την Τετάρτη 5 ως την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022. Το Συνέδριο θα είναι «υβριδικό»: Η συμμετοχή θα είναι δυνατή είτε με φυσική παρουσία στους συνεδριακούς χώρους, είτε εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου.
Σύμφωνα με απόφαση της καταληκτήριας συνεδρίας του IΒ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου (την 25η Σεπτεμβρίου 2016), η οργάνωση του ΙΓ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου ανετέθη στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών η οποία και συγκρότησε την Οργανωτική Επιτροπή του και απηύθυνε στην ερευνητική κοινότητα, τον Ιούλιο του 2019, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στο IΓ΄ ΔΚΣ. Το Συνέδριο είχε προγραμματιστεί να γίνει στην πόλη του Αγίου Νικολάου τον Οκτώβριο του 2021. Τον Δεκέμβριο του 2020 η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, εκτιμώντας την υγειονομική συγκυρία, αποφάσισε να μεταθέσει την πραγματοποίηση του κατά ένα έτος, δηλαδή στον Οκτώβριο του 2022.
Εκτιμώντας την υγειονομική συγκυρία, η Οργανωτική Επιτροπή του ΙΓ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου αποφάσισε να μεταθέσει την πραγματοποίηση του Συνεδρίου κατά ένα έτος, δηλαδή στον Οκτώβριο του 2022. Συνακόλουθα μετατίθεται και η προθεσμία υποβολής προτάσεων συμμετοχής στην 31η Δεκεμβρίου 2021. Το Συνέδριο θα γίνει στην πόλη του Αγίου Νικολάου με την σύμπραξη του Δήμου, όπως έχει εξαρχής αποφασισθεί. Στον θεματικό άξονα του Συνεδρίου, Ανατροπές, ρήξεις, ασυνέχειες, επαναστάσεις προστίθεται δεύτερος θεματικός άξονας, Υγεία και ασθένεια στις ανθρώπινες κοινότητες. Διευκρινιστική εγκύκλιος θα εκδοθεί προσεχώς από την Οργανωτική Επιτροπή.
Με την διοργάνωση του 13ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνέδριου, το οποίο θα γίνει στην πόλη του Αγίου Νικολάου, από την Τετάρτη 6 έως την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, ο θεσμός του μεγάλου διεπιστημονικό forum συμπληρώνει την έκτη δεκαετία συνεισφοράς στην ανάπτυξη και διάχυση της κρητολογικής γνώσης. Στα εξήντα αυτά χρόνια επιτυχημένης πορείας αποτέλεσε ένα ευρύ πεδίο συνάντησης ερευνητών όλων των περιόδων της Κρητικής προϊστορίας και ιστορίας. Τεκμήριο της αποδοχής και του κύρους που έχει ο θεσμός στην επιστημονική κοινότητα συνιστούν οι 3.615 πρωτότυπες εργασίες που έχουν παρουσιαστεί από Έλληνες και ξένους ερευνητές στο διάστημα 1961-2016, μελέτες προσιτές στο ευρύ κοινό μέσω των έντυπων ή ηλεκτρονικών εκδόσεων «Πεπραγμένων», που έπονται των Συνεδρίων. Πρόκειται για το έβδομο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο που διοργανώνεται από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, που ίδρυσε και καθιέρωσε τον θεσμό των Κρητολογικών Συνεδρίων, αρχής γενομένης από το Α΄ Δ.Κ.Σ., που πραγματοποιήθηκε το 1961 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η οποία είχε μόλις ανακαινισθεί και παραδοθεί σε δημόσια χρήση με πρωτοβουλία και μέριμνα της Ε.Κ.Ι.Μ.
Σύμφωνα με απόφαση της καταληκτήριας συνεδρίας του IΒ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου (την 25η Σεπτεμβρίου 2016), η οργάνωση του επομένου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου ανετέθη στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών η οποία και συγκρότησε την Οργανωτική Επιτροπή του. Της Επιτροπής αυτής η Πρόεδρος και τα Μέλη έχουν την τιμή να απευθύνουν στην ερευνητική κοινότητα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στο IΓ΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο. Το Συνέδριο θα γίνει στην πόλη του Αγίου Νικολάου, από την Τετάρτη 6η ως και την Κυριακή 10η Οκτωβρίου 2021, και οι εργασίες του θα κατανεμηθούν κατά βάση σε τρία τμήματα που αντιστοιχούν στις τρεις μεγάλες χρονικές περιόδους της Κρητικής Ιστορίας: α) την Προϊστορική και Αρχαία Ελληνική, β) την Βυζαντινή και Μεσαιωνική, γ) την Νεότερη. Ως θεματικός άξονας του Συνεδρίου για όλα τα Τμήματά του ορίζονται οι Ανατροπές, ρήξεις, ασυνέχειες, επαναστάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι να μετάσχουν στο Συνέδριο καλούνται να εντάξουν στην προβληματική των ανακοινώσεών τους τα ζητήματα που αφορούν την Κρήτη και τη νησιωτικότητα στην ιστορική και την τυπική διαχρονία. Ειδικότερα, ως Ανατροπές, ρήξεις, ασυνέχειες, επαναστάσεις νοούνται: