Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις
ΙΓ΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο (Άγιος Νικόλαος, 6 - 10 Οκτωβρίου 2021)

Με την διοργάνωση του 13ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνέδριου, το οποίο θα γίνει στην πόλη του Αγίου Νικολάου, από την Τετάρτη 6 έως την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, ο θεσμός του μεγάλου διεπιστημονικό forum συμπληρώνει την έκτη δεκαετία συνεισφοράς στην ανάπτυξη και διάχυση της κρητολογικής γνώσης. Στα εξήντα αυτά χρόνια επιτυχημένης πορείας αποτέλεσε ένα ευρύ πεδίο συνάντησης ερευνητών όλων των περιόδων της Κρητικής προϊστορίας και ιστορίας. Τεκμήριο της αποδοχής και του κύρους που έχει ο θεσμός στην επιστημονική κοινότητα συνιστούν οι 3.615 πρωτότυπες εργασίες που έχουν παρουσιαστεί από Έλληνες και ξένους ερευνητές στο διάστημα 1961-2016, μελέτες προσιτές στο ευρύ κοινό μέσω των έντυπων ή ηλεκτρονικών εκδόσεων «Πεπραγμένων», που έπονται των Συνεδρίων.

Πρόκειται για το έβδομο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο που διοργανώνεται από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, που ίδρυσε και καθιέρωσε τον θεσμό των Κρητολογικών Συνεδρίων, αρχής γενομένης από το Α΄ Δ.Κ.Σ., που πραγματοποιήθηκε το 1961 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η οποία είχε μόλις ανακαινισθεί και παραδοθεί σε δημόσια χρήση με πρωτοβουλία και μέριμνα της Ε.Κ.Ι.Μ.

Ήδη από τα τέλη του 2019 με τη σύμπραξη του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Δημάρχου κ. Αντώνη Ζερβού, η Ε.Κ.Ι.Μ. ξεκίνησε την προετοιμασία του Συνεδρίου και συγκρότησε την Οργανωτική Επιτροπή του με την ακόλουθη σύνθεση:

Πρόεδρο, την Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Όλγα Γκράτζιου,

Γενικό Γραμματέα, τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Ι.Μ. καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό,

Ειδική Γραμματέα την Γεν. Γραμματέα της Ε.Κ.Ι.Μ. Λένα Τζεδάκη-Αποστολάκη,

Ταμία την Ταμία της Ε.Κ.Ι.Μ. Αργυρή Γαλενιανού, και

Μέλη τους:

  • Αντώνη Ζερβό, Δήμαρχο Αγίου Νικολάου,
  • Χρύσα Σοφιανού, Αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου,
  • Δημήτριο Στεφανή, Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης,
  • Τζελίνα Χαρλαύτη, Ιστορικό, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας,
  • Thomas Brogan, Αρχαιολόγο, Διευθυντή του Institute for Aegean Prehistory Study (INSTAP) Center for East Crete,
  • Κλαίρη Μιτσοτάκη, Συγγραφέα, Αντιπρόεδρο της Ε.Κ.Ι.Μ.,
  • Εύα Γραμματικάκη, Αρχαιολόγο, Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ.,
  • Γωγώ Μοσχόβη, Αρχαιολόγο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ.,
  • Γιώργο Νικολακάκη, αφ. αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ.
  • τον/την Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (η εκλογή αναμένεται εντός του Ιουλίου 2020),
  • τον/την Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (η εκλογή αναμένεται εντός του Ιουλίου 2020),

Σύμφωνα με το δοκιμασμένο σχήμα οργάνωσης, οι εργασίες του Συνεδρίου θα κατανεμηθούν κατά βάση σε τρία τμήματα που αντιστοιχούν στις τρεις μεγάλες χρονικές περιόδους της Κρητικής Ιστορίας:
α) την Προϊστορική και Αρχαία Ελληνική,
β) την Βυζαντινή και Μεσαιωνική,
γ) την Νεότερη.

Δεδομένης της επετειακής συγκυρίας των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ως θεματικός άξονας του Συνεδρίου για όλα τα Τμήματά του ορίζονται οι Ανατροπές, ρήξεις, ασυνέχειες, επαναστάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εντάξουν στην προβληματική των ανακοινώσεών τους τα ζητήματα που αφορούν την Κρήτη και τη νησιωτικότητα στην ιστορική και την τυπική διαχρονία. Το εγγύς χρονικό όριο του περιεχομένου των ανακοινώσεων ορίζεται στα τέλη του 20ού αιώνα. Ως γλώσσες του Συνεδρίου έχουν οριστεί η Ελληνική, η Αγγλική, η Γαλλική, η Γερμανική και η Ιταλική και οι προτάσεις ανακοινώσεων υπόκεινται σε ανώνυμη επιστημονική κρίση. Στο Συνέδριο θα οργανωθούν τρεις τουλάχιστον Ολομέλειες με προσκεκλημένους ομιλητές που θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Οι ενδιαφερόμενοι να μετάσχουν στο Συνέδριο μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του συνεδρίου www.13-ICCS.gr για περισσότερες πληροφορίες.